W KUCHNI Z MAMĄ I TATĄ ZASADY GOTOWANIA Z DZIECKIEM.

Maluchy szybko się uczą dlatego warto to wykorzystać i zapoznać je z podstawami gotowania, dobrymi manierami i zdrowym odżywianiem. 

Gotowanie jest dla dzieci sprawą bardzo poważną, zabawą umożliwiającą na dokonywanie interesujących odkryć, na zdobywanie umiejętności logicznych i zręcznościowych. Pozwala na mierzenie się z własnymi siłami i na angażowanie w działanie wspólnie z rodzicami. Podczas gotowania można posługiwać się wszystkimi zmysłami – czyli tak jak dzieci uwielbiają najbardziej – można dotykać, wąchać, obserwować, smakować. W kuchni ma się do czynienia z różnie wyglądającymi, różnie pachnącymi i posiadającymi różną konsystencję produktami. Można obserwować różne magiczne przemiany, reakcje chemiczne i fizyczne.

Dodatkowym atutem wspólnego gotowania jest nabieranie prawidłowych przyzwyczajeń żywieniowych. Dzieci, które pomagają w kuchni znają różne składniki, potrafią się z nimi obchodzić, wykształca się u nich dojrzałe podejście do jedzenia, od najmłodszych lat stają się świadomymi konsumentami.

Ponadto są to bezcenne chwile spędzone z pociechami, podczas których można cieszyć się wspólnym towarzystwem, obserwować, odkrywać i kształtować nowe aspekty ich osobowości. Wato je wpleść w codzienne obowiązki, ponieważ w dzisiejszych zabieganych czasach często brakuje nam chwili na beztroską zabawę. Wspólne przygotowanie posiłków, które i tak musimy ugotować to połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Maluchy uwielbiają zabawy w „dorosłych” czują się docenione, ważne, mogą podejmować samodzielnie małe decyzje.

 

Na początku potrzeba dużo miłości, serdeczności i cierpliwości, następnie należy wszystko zaplanować uwzględniając poniższe zasady:

  • umyj ręce – najpierw swoje, będziesz świetnym wzorem dla małych kucharzy

  • jeżeli dziecko nie ma ochoty gotować nie zmuszaj go do tego – zaproponuj taką możliwość innym razem

  • nie wybieraj skomplikowanych i niebezpiecznych przepisów, proste czynności np. smarowanie pieczywa może dostarczyć dużo satysfakcji

  • przed gotowaniem przygotuj wszystkie składniki, narzędzia tak aby później skoncentrować się w większym stopniu nad dzieckiem

  • pracuj w czystym i uporządkowanym otoczeniu – rozmieść produkty, sprzęt kuchenny w sposób stabilny i bezpieczny

  • zachęcaj dzieci do korzystania z wszystkich zmysłów – dotykania, wąchania, próbowania, obserwowania i wyrażania swoich odczuć

  • zadbaj o spokojną atmosferę – pozwól swobodnie pobawić się składnikami mogą dotknąć, powąchać

  • nie denerwuj się gdy coś się rozleje, rozsypie, na koniec razem posprzątacie

  • wspólnie kosztujcie i komentujcie, określajcie smaki, zapachy, bawcie się w skojarzenia

  • bezpieczeństwo stawiaj na pierwszym miejscu, jednak nie przesadzaj z nadmiernym wyręczaniem ze wszystkich czynności

  • baw się i żartuj, nic się nie stanie jeżeli zamiast plasterków ogórka będą śmieszne strzępki

  • nie komentuj negatywnie i nie poprawiaj ponieważ może to zniechęcić młodego adepta sztuki kulinarnej

  • pokaż dziecku że przy kuchence, piekarniku jest ciepło i tam należy zachować szczególną ostrożność, żeby się nie oparzyć

  • asystuj i pozwól asystować – to świetna zmiana ról, która powoduje że dziecko czuje się wyróżnione, jeżeli może samo czymś pokierować

 

PRZYGOTUJ:

  • fartuszki

  • ubrania, których nie będziesz żałować jeśli się pobrudzą, zniszczą

  • bezpieczne krzesło, na którym maluch może stanąć przy stole kuchennym

  • niezbyt ostrych narzędzi

  • papierowe ręczniki, którymi można posprzątać w trakcie pracy

  • metalowe lub drewniane naczynia

  • małe przybory

  • plan działania :)   

POWODZENIA!! :) 

Edyta Sołek 

dietetyk 

Bon appetit