CZĘSTO WYSTĘPUJĄCE ALERGIE – ZAMIENIKI

Dieta eliminacyjna jest podstawowym elementem leczenia nietolerancji. Wykluczając produkty alergiczne często nie wiemy czym je zastąpić. Osoby borykające się z tym problemem nie muszą rezygnować z ulubionych potraw wystarczy alergizujący składnik zastąpić jego zamiennikiem.

Konieczne jest czytanie etykiet i poznanie wszystkich nazw pod którymi kryją się alergeny.  

ALERGIA NA MLEKO

Mleko oraz jego przetwory należą do najczęstszych alergii powodujących uczulenia. U niektórych osób występuje problem nietolerancji laktozy – cukru mlecznego. Spowodowane jest to wrodzonym brakiem lub zanikiem wydzielania przez nabłonek jelita cienkiego enzymu trawiennego – laktazy.

Objawy alergiczne mogą wystąpić po spożyciu mleka krowiego, a także po kozim i owczym.

Mleko jest źródłem białka, składników mineralnych – wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz witamin – A, D, E, z grupy B.

PRODUKTY KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ W DIECIE BEZMLECZNEJ:

  • mleka w proszku, skondensowanego
  • śmietany, jogurtów, kefirów, maślanek, napojów mlecznych
  • serów twarogowych, żółtych, pleśniowych
  • masła, margaryn mlecznych twardych i miękkich
  • niektóre gatunki pieczywa – chleb wiejski, bułki
  • ciasta, herbatniki, biszkopty
  • czekolady, słodycze, lody
  • gotowe płatki zbożowe, granole, musli
  • wędliny, parówki, pasztety

W GOTOWYCH PRODUKTACH MLEKO MOŻE WYSTĘPOWAĆ POD POSTACIĄ PONIŻSZYCH OKREŚLEŃ:

  • kazeina
  • kazeinian
  • kazeinian sodu
  • hydrolizat kazeiny
  • serwatka
  • słodziki na bazie serwatki
  • maślanka
  • jogurt
  • mleko skondensowane
  • masło garni
  • laktoza
  • laktoglobuliny

ZAMIENNIKI:

  • zamiast mleka krowiego – do wypieków, pieczywa
    • mleko roślinne – ryżowe, owsiane, orkiszowe, kokosowe
    • śmietany roślinne – owsiana, migdałowa
    • naturalne soki owocowe – jabłkowy, pomarańczowy
    • wywary warzywne lub buliony
    • woda gazowana 
  • zamiast masła
    • margaryny roślinne
    • oliwa z oliwek
    • pasty z awokado, warzywne, ze strączków, orzechów

 

Edyta Sołek
dietetyk