Czego potrzebuje nasze ciało?

 

Dobrze zbilansowana dieta zagwarantuje dziecku najlepszy start w życie. Pociechy, które odżywiają się zdrowo i w urozmaicony sposób, tryskają energią, rzadko chorują oraz są bardziej skoncentrowane na nauce. Do prawidłowego rozwoju zarówno fizycznego, emocjonalnego i psychicznego potrzebne są wszystkie niezbędne składniki odżywcze i odpowiednia ilość energii. 

Dzieci szybko rosną, dlatego by wspomóc ten gwałtowny proces należy dostarczyć prawidłową ilość białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin i składników mineralnych. Wiele mikro i makroelementów zwłaszcza witamin z grupy B, żelazo są niezbędne do uczenia się i koncentracji, a stały dopływ glukozy i tlenu zapewnia prawidłową pracę mózgu.

Promowanie właściwych nawyków żywieniowych od wczesnego dzieciństwa będzie mieć znaczny wpływ na zdrowie w wieku dojrzewania i późniejszym, pomaga również w profilaktyce wielu chorób dietozależnych.

 

Posiłki powinny być zgodne z zasadami żywienia – zbilansowane, urozmaicone, zaplanowane na podstawie naturalnych produktów zgodnie z porami roku. W codziennej diecie powinny znaleźć się produkty wszystkich grup – zbożowe, warzywne, owocowe, białkowe, cukrowe i tłuszczowe. Najwyższą jakość mają produkty nie przetworzone.

Podstawowym warunkiem zdrowego żywienia jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia. Dzieci nie powinny jeść więcej niż 4 – 5 razy – śniadanie, (II śniadanie), obiad, podwieczorek i kolacja. Ogromne znaczenie ma regularność – co 3 – 4 godziny, normuje to przemianę materii i pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, który sprzyja utrzymaniu dobrej formy i samopoczucia w ciągu dnia.

 

WĘGLOWODANY

Stanowią główne źródło energii dla mózgu i innych komórek ludzkiego organizmu. Ilość cukru we krwi wpływa zarówno na wytrzymałość jak i zachowanie zwłaszcza u dzieci. W przypadku gwałtownego wzrostu, organizm produkuje duże ilości insuliny – hormonu zmniejszającego poziom cukru, nagły spadek powoduje zmęczenie i trudności z koncentracją. Zbyt duża ilość cukrów prostych skutkuje niepokojem, zdenerwowaniem a niekiedy nadpobudliwością.

Wyróżniamy dwa rodzaje węglowodanów – proste i złożone. Większą wartość odżywczą mają te drugie dlatego powinniśmy spożywać je w przewadze.

Węglowodany proste szybko uwalniają się do krwi – pochodzą z białej mąki, słodyczy oraz z miodu i owoców. Spożywanie ich w nadmiernej ilości może przyczynić się do występowania zaparć, problemów zdrowotnych i otyłości.

Węglowodany złożone – wolno uwalniające się – znajdują się one we wszystkich produktach zbożowych – nieoczyszczonych, z pełnego przemiału, ziarnach i kaszach.

Do tej grupy składników pokarmowych należy błonnik – część pożywienia pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona i działa jak „szczoteczka” sprzątająca przewód pokarmowy – oczyszcza go i zbiera niepotrzebne resztki. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego ponieważ wiąże i usuwa toksyny – odtruwa organizm, reguluje perystaltykę jelit.

BIAŁKA

Białko odpowiada za wzrost i rozwój młodego organizmu, a także stanowi budulec kości, mięśni, włosów i paznokci. Białka zawarte w pokarmie rozkładane są na aminokwasy, aby organizm mógł z nich budować te, których potrzebuje. Wyróżniamy aminokwasy egzogenne ich obecność decyduje o wartości odżywczej – muszą być one dostarczone z pożywieniem i endogenne – wytwarzane w organizmie ludzkim. Jeżeli brakuje nawet jednego aminokwasu endogennego, organizm nie może przeprowadzić syntezy właściwego białka. Dlatego prawidłowe żywienie polega na jednoczesnym spożywaniu białek zwierzęcych i roślinnych. Dochodzi wówczas do uzupełnienia się składu aminokwasowego białek zawartych w posiłku.

Nie znaczy to jednak, że aby się zabezpieczyć należy spożywać nadmiar białka. Zbyt duża ilość, przekraczająca zapotrzebowanie ustroju, nie jest wskazana. Niewykorzystane do celów budulcowych może ulec spaleniu dając energię ale produkty końcowe powstałe po spaleniu będą nadmiernie obciążać wątrobę i nerki.

Źródłem białka dla człowieka jest pożywienie, dostarczają go produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, ryby, jajka, mleko, jak i produkty pochodzenia roślinnego takie jak nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, warzywa i owoce.

TŁUSZCZE

Powszechnie uważa się że tłuszcze są szkodliwe, tuczą i należy je mocno ograniczać. Jednak są one podstawowym składnikiem odżywczym oraz głównym pokarmowym źródłem energii. Tworzą warstwę izolacyjną i chronią organizm przed zimnem. Są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D, E, K, dodatkowo są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy spożywać tłuszcze zarówno pochodzenia zwierzęcego – masło, jak i roślinnego – oleje, oliwy – szczególnie na zimo. Najbardziej korzystne dla zdrowia tłuszcze znajdują się w rybach, orzechach i olejach roślinnych. Jednakże nie możemy przeholować z tłuszczem – pamiętajmy że spożywamy go w wersji „widzialnej” jako dodatek do dań jak i „niewidzialnej” jako element produktów – ser żółty, słodycze.

WITAMINY

To związki których organizm nie potrafi wytworzyć – muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem w postaci gotowej lub w formie prowitamin, które w trakcie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Nie są one źródłem energii ani strukturalnym składnikiem tkanek, ale mają ogromny wpływ na prawidłowe wzrost i rozwój dziecka. Pełnią funkcje regulacyjną,, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dostarczanie zbyt małej ilości lub brak określonej witaminy w diecie prowadzi do awitaminozy – zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu a także do pewnych chorób. Przedawkowanie również może powodować problemy – hiperwitaminoza. Ich źródłem są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

SKŁADNIKI MIENRALNE

Podobnie jak witaminy stanowią grupę związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są elementem budulcowym wchodzącym w skład płynów ustrojowych, niektórych enzymów, a także regulują czynności narządowe i ogólnoustrojowe.

Ze względu na zapotrzebowanie dzieli się na dwie grupy makroelementy i mikroelementy. Do tych pierwszych zalicza się wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, siarkę – wszystkie muszą być spożywane w dużych ilościach aby mogły zapewnić odpowiedni rozwój fizyczny i umysłowy. Natomiast do mikroelementów należą cynk, miedź mangan, jod, selen, chrom.

WODA

Jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, koniecznym do przebiegu wielu reakcji. Stanowi rozpuszczalnik składników pokarmowych, bez niej nie mogą zachodzić żadne procesy metaboliczne stanowi bowiem podstawowy składnik wszystkich komórek, tkanek, płynów ustrojowych. Woda zawarta w organizmie podlega stałej wymianie – bilans jest ściśle kontrolowany – ubytek 1 – 2 % może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego ustroju.

Co trzeba zrobić żeby dzieci chciały ją pić? Dorzućmy do niej plasterek pomarańczy, mrożone truskawki podajmy ją w kolorowym dzbanku – wcale nie musi być nudno.

 

Komponując nasze posiłki przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania. Przede wszystkim nie korzystamy z bezwartościowych gotowych produktów takich jak parówki, słodkie płatki śniadaniowe, gotowe słodycze. Zastępujemy je pastami kanapkowymi, zupami mlecznymi – pełnoziarnistymi płatkami, owsianymi, oraz sami pieczemy ciasta i muffinki.