Akademia Zdrowego Żywienia

„Obecnie pokolenie dzieci może być
pierwszym od długiego czasu,
w przypadku którego przeciętna długość
życia będzie krótsza niż ich rodziców„

                        Dyrektor Generalny WHO Margaret Chan

 

Raport UNICEF „Warunki i jakość życia dzieci w krajach rozwiniętych” opublikowany w kwietniu 2013 roku wykazał, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Możemy wspólnie zatrzymać tę tendencję przez kształtowanie wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. Naszym zdaniem zdecydowanie warto podjąć tę próbę!

Akademia Zdrowego Żywienia to nasz autorski program, który ma na celu poszerzanie świadomości społecznej w zakresie zdrowego odżywiania oraz zapobiegania nadwadze i otyłości.

Przedszkole i szkoła to miejsca, gdzie dziecko spędza większą część swojego aktywnego dnia. Między innymi tu kształtują się dziecięce smaki i nawyki żywieniowe. Jako firma żywieniowa czujemy się za to odpowiedzialni i chcemy dbać o prawidłową edukację zdrowotną naszych klientów.

Program Akademii powstał z potrzeby dzielenia się z dziećmi i ich rodzicami wiedzą o zdrowym i wartościowym jedzeniu. W ciekawy i interesujący sposób staramy się pokazać jak metodą małych kroków można oswoić się z nowymi smakami i zapachami.

Przeciwdziałajmy rosnącemu problemowi nadwagi, otyłości oraz szybkiemu rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Ogromne znaczenie ma to, co jemy stąd zachęcamy Państwa do aktywnego uczestnictwa w konkursach, wykładach, warsztatach prowadzonych w szkołach i przedszkolach z zakresu zdrowego odżywiania.

Wierzymy, że wspólnymi siłami możemy osiągnąć bardzo dużo dobrego.

 

W RAMACH AKADEMII RODZICOM PROPONUJEMY:

·         dostęp do jadłospisów on-line,

·         stały kontakt z dietetykiem,

·         możliwość udziału w warsztatach i szkoleniach edukacyjono-kulinarnych,

·         wykłady edukacyjne,

·         ciekawe artykuły i ciekawostki,

·         pyszne, zdrowe i smaczne przepisy dla dzieci i młodzieży,

·         konkursy z nagrodami.

Porady dietetyka

Strefa rodzica

W STREFIE RODZICA znajdziecie Państwo dostęp do aktualnych jadłospisów dla Państwa dziecka oraz tabeli wartości odżywczych. Jest tam również dostęp do ankiety satysfakcji, w której możecie Państwo ocenić prowadzone przez nas działania. Strefa to także konkursy kulinarne dla dzieci i całej rodziny oraz formularz kontaktowy z naszym dietetyki.

Sposób logowania dla rodziców żywionych przez nas placówek:

Prosimy poniżej wybrać nazwę użytkownika zgodną z nazwą przedszkola lub szkoły, wpisać hasło, a następnie kliknąć „zaloguj się”. Hasło dostępne jest na każdym naszym jadłospisie, wydrukowanym w szkole lub przedszkolu oraz u Dyrekcji placówki.

Wybrane przepisy

Muffinki marchwkowe

Składniki na 10 szt.:
- mąka pszenna 20 dkg
- marchew 30 dkg
- olej 100 ml
- jaja 2 szt.
- proszek do pieczenia 5 g
- cynamon 3 g
- soda oczyszczona 2 g
- cukier waniliowy 10 g
- cukier 20 g

Przygotowanie

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do miski wsypać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Następnie dodać startą marchew, olej i żółtka z jajek. Wszystko wymieszać.
W drugiej, misce ubić białka i dodać do wszystkich składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać.
Masę rozlać do foremek do 2/3 wysokości i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Po upieczeniu można udekorować w dowolny sposób.

PIECZONE JABŁKA Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI

4 duże jabłka
2 łyżki rodzynków
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
pół szklanki wody

 

Przygotowanie

Odetnij szczyty jabłek, delikatnie je wydryluj. Ułóż je na blaszce do pieczenia. W misce wymieszaj orzechy, rodzynki, cynamon i cukier – wypełnij tym każde jabłko, na szczycie połóż odrobinę bakalii, piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 10 minut.

GRILLOWANA KANAPKA

pełnoziarnista bagietka
pół mniejszej sztuki cukinii ok 80g
20g wędzonego łososia
garść rukoli
łyżka oliwy z oliwek
2 plastry mozzarelli

Przygotowanie

Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 0,5cm i grilluj na złoty kolor,. Bagietkę przekrój na pół i podpiecz jej wewnętrzną stronę, po czym skrop środek oliwą z oliwek, układaj warstwami – cukinia – mozzarella – łosoś – rukola – cukinia.

PLACUCHY Z OTRĘBÓW

3 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki otrąb żytnich
łyżka jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
pół łyżeczki ulubionych ziół
szczypta soli
2 plasterki wędzonego łososia
pół zielonego ogórka

Przygotowanie

W miseczce dokładnie wymieszaj otręby z jogurtem naturalnym, przyprawami i zmiażdżonym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej teflonową patelnię i smaż placki na małym ogniu z obu stron na złocisty kolor. Na każdego placka połóż kawałek łososia i plasterek ogórka.

PLACUSZKI BANANOWE

dojrzały banan
jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
8 łyżek otrębów owsianych

Przygotowanie

Rozgnieć dokładnie banana widelcem, dodaj jajko, jogurt naturalny i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj otręby i wymieszaj. Odstaw masę na 10 minut, aby napęczniały płatki. Smaż na suchej patelni z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują z ulubioną konfiturą.

Newsletter

Zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Za jego pośrednictwem wysyłamy raz w miesiącu ciekawostki żywieniowe, które są interesujące dla rodziców zainteresowanych zdrowiem swoich dzieci. Dodatkowo podajemy też pomysły na ciekawe i zdrowe dania, które warto przygotować dla naszych milusińskich - lub jeszcze lepiej - przygotować je wspólnie z dziećmi.